3

Om stil van te worden: Holy Smoke is de holy grail

holysmoke-header

Om stil van te worden: Holy Smoke is de holy grail

9.5

Kwaliteit

10/10

  Ambiance

  10/10

   Klantvriendelijkheid

   10/10

    Voors

    • Eten is zoals het hoort te zijn
    • Klasse bediening: vriendelijk & kent eigen product!
    • Uitstekende bierkaart
    • Snel op tafel gezet

    Tegens

    • Leesbaarheid van de kaart

     

    Dit gaat een moeilijke worden. De vraag is namelijk of we superlatieven genoeg kunnen vinden om te beschrijven waarom ons bezoek aan grillrestaurant Holy Smoke zo fantastisch was. We hadden absoluut geen enkele verwachting whatsoever toen we besloten Holy Smoke aan een keuring te onderwerpen. Je wordt in Rotterdam namelijk doodgegooid met restaurants die claimen lekker exclusief te zijn in hun algehele benadering van wat zij een culinaire ervaring noemen. Vaak is dat niets dan pompeuze pretentieuze hipsterbullshit. En het had ons niet verbaasd als we Holy Smoke op onze shitlist zouden kunnen bijschrijven, alleen dáárom al. Echter: wij hebben eerlijk gezegd geen enkele uiting van Holy Smoke kunnen ontdekken waar zij aangeven op die baardwagon te willen springen. En wat we dan wél zouden meemaken was 1 grote verrassing.

    De naam Holy Smoke doet vermoeden dat er veel gerookt vlees op het menu zou staan maar blijkt een ernstige misvatting. Men gebruikt voor de rooksmaak weliswaar hout; gegrilld wordt er op gewone gas-grill. De naam verwijst gewoon naar de vorige eigenaar van het pand: een sigarenboer en de tram naar Holy die voor de deur stopt. (h/t De Buik)

    Maar…we lieten ons graag verrassen.

    Bier uur met Bobbi & Danique

    Wat meteen opvalt bij binnenkomst is het interieur. Wij houden er wel van. Er is duidelijk over nagedacht en het werkt. Netjes op elkaar afgestemd, donker hout met rode accenten. Ja hoor. Maar geen gekunstelde vlammen “omdat het nou eenmaal een grillrestaurant is”.
    Wat ook meteen opvalt is de begroeting door het personeel. Superspontane, goedlachse meiden die duidelijk plezier in hun werk hebben. We kiezen voor een tafel boven zodat we een goed overzicht van de hele zaak hebben en krijgen meteen een bijzonder welgeïnformeerde uitleg -zonder te stotteren- van de bierkaart, door de charmante Bobbi. En wát voor bierkaart! Hier kan tout-Rotterdam een puntje aan zuigen! Van een Brooklyn Lager tot Anchor Liberty Ale en van Omer Vanderghinste Oud Bruin tot de La Trappe Isi D’Or…ze hebben het! We laten ons verwennen met een Zeezuiper. Nice! In een pul en zo hoort het!

    Intussen was onze verlate tafelgenoot gearriveerd (door Danique vakkundig begroet met een “Jij bent Jeroen? Ze zitten boven hoor!“) en besloten we als voorafje wat skewers te proberen: satéstokjes met verschillende vleessoorten. Vietnamese steak, Spaans varkensvlees en Portugese kip… Prima geprijsd en absoluut uitstekend bereid. Sappige shizzle! Geen poespas, het draait om de smaak van het vlees.

    En daar was Bobbi weer…of we nog wat lekkers wilden drinken…nou meis, doe eens een gok? Je gunt iedereen een Bobbi en Danique. Mag best een keer gezegd worden. Zij maken het verschil op een avond als deze.

    Tevreden muilen

    Na dit voorproefje zaten we als jonge vogeltjes met onze bekkies open te wachten op het moment van de avond, het hoofdgerecht. ‘De hoofdgerechten’ liever want hoe gaan wij, als BBQ-fanatici, kunnen kiezen uit dit krankzinnige aanbod? Wat te denken van: Flat Iron Steak, Entrecôte, Pork Belly, Holy Dog (mét bacon natuurlijk!), Holy Smoke BBQ Sausage (mét bacon natuurlijk!) en de Grilled Cheese Sandwich (mét bacon natuurlijk!)? En er was nog veel meer lekkers maar dit was onze keus. Weet je wat ook kick is? Je kunt dus gewoon bij elk vleesgerecht ook een halve kreeft bijbestellen. Hoeft niet. Kan gewoon.

    En god wat waren we er blij mee. Want dan neem je je eerste hap van de flat iron steak en je proeft de grill-korst in je mond, gevolgd door dat heerlijke steaksap, als je tanden als vlijmscherpe messen door het boterzachte vlees snijden. Medium rare is dan ook echt medium rare! De medium entrecôte was perfect medium en net zo mals. Te gek!

    Een hap hotdog dan maar… Vloeistoffen vloeien en kinnen worden nat en als je een kerel wel eens hebt zien fronsen en grijnzen tegelijk en een luid “fuckyeah” hebt horen grommen, weet je dat het goed zit. ZELFS DE FUCKING TOSTI WAS TE GEK! Dat noemen ze een tasty!
    En dan hebben we de buikspek nog. Zelden zo mooi gegaarde buikspek gezien. Zelden zo perfect in balans geproefd ook. Man, wat snapt deze kok het.

    Oh en nog wat: ze serveren die shit op plastic borden. Hard plastic. Geniaal! Geen fucking plank maar een plastic bord! En bier in een pul. Onze avond was compleet. Toetje? Muhahahaha nee natuurlijk niet! Je gaat je eten niet verpesten met een toetje!

    Ja maar, ja maar…

    Is er dan écht helemaal niets af te zeiken aan die tent? Tuurlijk wel. Zo is parkeren op de Kruiskade crimineel duur. En is de kaart niet te lezen. Zwart op bordeaux-rood in minilettertjes: nee. Geldt ook voor de kopjes boven de gerechten. Wie was er zo dronken om dát te bedenken? We hebben niet altijd een brilletje bij ons mensen! Doe er wat aan!
    Maar hell no! Dit heeft geenszins onze avond verpest! Omdat het nooit een volle 10 kan zijn bij deze dus: halve punt aftrek vanwege de onleesbaarheid van de kaart.

    Conclusie: We kondigden het al aan: we komen superlatieven te kort. We zijn heel blij met deze culinaire verrijking van onze mooie stad. Wat ons betreft maken we we een dingetje van en gaan we elke week daar happen. Je moet van goede huize komen om dit te toppen, met je toko. Chapeau, Holy Smoke! De Kruiskade mag er weer zijn door jullie!

     

     

    3 Reacties

    1. Laatst op de gok paar collega’s en buitenlands bezoek mee heen genomen (“Yes, no, trust me but, it is a top tent”). Terwijl ik ze ook alleen maar van Facebook kende. Maar ik kreeg volop goede complimenten voor mijn uitstekende horeca-smaak. En uiteraard Holy Smoke ook. Erg lekker. En voortaan de plaats waar ik vanuit het Groothandelsgebouw mensen mee heen troon.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *